Zwanger? Gefeliciteerd!

Welke veranderingen zijn merkbaar aan je teennagels?

Er gebeurt vanalles met je lijf en dus ook met je voeten en teennagels tijdens de zwangerschap. Bij een Turks onderzoek in 2016 deden 312 gezonde vrouwen tussen 18 en 40 jaar zwanger vanaf de16e tot de 40e week mee. Het onderzoek richtte zich op het ontstaan van voetproblemen met name aan de teennagels. Reden van onderzoek was dat hierover niet veel te vinden is in de medische literatuur.

Veel minder is echter bekend over veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen aan de teennagels. Ook over schimmelinfecties – die zich vaker voordoen aan de voeten van zwangere vrouwen – is weinig bekend. Voor mij als pedicure een goede reden om hier dieper op in te gaan.

Welke nagelveranderingen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap:

Leukonychia (witte nagels) is in te delen in echte en schijnbare leukonychia. Echte leukonychia uit zich door verstoring in de matrix waar bij het vormen van de nagelplaat zich witte vlekken op de nagel vormt; puntvormig, streepvorming, totaal of gedeeltelijk; in de volksmond ook wel kalkophoping genoemd. Schijnbare leukonychia ontstaat door doorbloedingsproblemen van het nagelbed.

Versnelde nagelgroei kan ontstaan door invloed van verhoogde oestrogeenspiegels met daardoor versterkte bloedtoevoer. Dit kan ook optreden bij diverse andere aandoeningen. Onychoschizis zou worden veroorzaakt door de snellere groei en zachter worden van de nagels tijdens de zwangerschap.

Ingroeiende nagels ontstaan door het niet goed knippen van de nagels – redenen kunnen zijn; dikkere voeten en knellende schoenen, niet ver kunnen reiken door de zwangere buik. Melanonychia ontstaat door verhoogde aanmaak van melaninepigment onder invloed van vrouwelijke hormonen vergelijkbaar met een zwangerschapsmasker. Onycholyse, brokkelige nagels en koilonychia werd in mindere mate waargenomen.

Tabel: Nagelbevindingen 312 zwangere vrouwen
Nagelbevindingen Aantal (%)
Geen afwijkingen 116 (37,2%)
Leukonychia (witte nagels) 67 (24,4%)
Subungale hyperkeratose (eelt onder de nagel) 13 (4,2%)
Ingroeiende teennagels 28 (9,0%)
Melanonychia (bruine verkleuring) 10 (3,2%)
Onychoschizis (overdwars splijten nagelplaat) 28 (9,0%)
Onycholyse (lokaal loslaten nagelplaat) 6 (1,9%)
Versnelde nagelgroei 21 (6,7%)
Brokkelige nagels 6 (1,9%)
Putjes in de nagels 2 (0,6%)
Lepeltjesnagels (holle nagelplaat) 6 (1,9%)
   
Totaal 312 (100%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie van dit ondezoek (Medische Voet Tiende Jaargang • nummer 3 • juni 2017) is dat de meeste nagelveranderingen tijdens de zwangerschap onschuldig zijn en geen behandeling behoeven. Cosmetisch gezien kan dit stress geven en daardoor kans op psycho-sociale problemen. Goede voorlichting en de juiste nagelverzorging door de pedicure kan dit voorkomen.

Wat opvalt is dat de studie geen schimmelinfecties benoemd, terwijl dit vaak wel meer voorkomt tijdens de zwangerschap door de veranderde hormoonhuishouding. Bij 10% waren ingroeiende nagels waargenomen tijdens de zwangerschap, 60% een veranderde nageloppervlak opgemerkt en 89% meldde een versnelde nagelgroei.

In deze studie meldde 40% van de vrouwen een toename van zweten waarschijnlijk onder invloed van schildklierhormonen en vrouwelijke hormonen. Dit kan een bevorderende factor zijn voor schimmelinfectie aan de voeten. Bijkomende factoren zoals dikkere voeten, minder goede verzorging van de nagels en te nauwe schoenen – waardoor nagels meer traumatische invloeden ondergaan – wordt de kans op schimmelnagels vergroot.

Ook kan de zwangerschap ansich verantwoordelijk zijn voor verhoging op meer kans van een schimmelinfectie omdat het bloed tijdens de zwangerschap een andere samenstelling heeft wat vatbaarheid kan verhogen. Na de bevaling herstelt het evenwicht zich weer. Welke factor nu het belangrijkste is bij het vaker optreden van schimmelinfecties aan de voeten bij zwangeren: de veranderde immuniteit door een verschuiving van immuuncellen vanuit het bloed van de moederkoek of het overmatig zweten en bijkomende mechanische invloeden door oedeem en herhalende drukkende invloeden van te nauwe schoenen. De waarheid ligt ergens in het midden. (Bron: Dermatoloog dhr. Johan Toornstra Medische Voet juni 2017).

mrt 10, 2019 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Zwanger? Gefeliciteerd!
Design by JDezign