Wintertenen

Als het buiten koud is, kunt u last krijgen van winterhanden of -tenen. U krijgt jeuk of pijn aan uw vingers of tenen. Ook worden ze rood. Het is een kwaal die geen kwaad kan. De klachten gaan vaak vanzelf over binnen 2 weken. De klachten kunnen weer terug komen.


Wat zijn winterhanden / wintertenen?
Als het buiten koud is krijgen sommige mensen last van winterhanden of -tenen (-oren of -dijen). Het is onaangenaam maar kan geen kwaad en gaat vanzelf over. Voor mensen die buiten in de kou werken kan het heel hinderlijk zijn.


Wat zijn de verschijnselen bij winterhanden / wintertenen?
Bij kou krijgt u jeuk of pijn en een gezwollen gevoel aan uw vingers of tenen. De huid wordt rood. Als het erger wordt, is de huid paarsblauw en gezwollen. De klachten gaan meestal binnen 1 uur tot 2 weken vanzelf over. De klachten verergeren als het kouder wordt en verdwijnen als het weer warmer wordt. De klachten kunnen weer terugkomen in nieuwe koude tijden.


Wat is de oorzaak van winterhanden / wintertenen?
Hoe winterhanden en wintertenen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn er gevoelig voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Ook komt het in sommige families vaker voor.

Door een lage buitentemperatuur (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de kleine bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Het bloed stroomt dan niet meer goed door. De huid gaat zwellen en ontsteken waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.  


Adviezen bij winterhanden en wintertenen
U kunt proberen kou te vermijden of u beter tegen de kou te beschermen. WandelWol antidruk-wol kan de klachten onderdrukken door de thermische werking van de antidruk-wol.

(Tekst op basis van Bron: www.thuisarts.nl)

Untitled design (2)

feb 25, 2018 | Posted by | Reacties uitgeschakeld voor Wintertenen
Design by JDezign