Waarom zou je in hemelsnaam je voeten willen verzorgen?

Gisteravond(donderdag 10 oktober 2019) de Informatie-avond bijgewoond van Innofeet podotherapeuten. Zeer indrukwekkend was de lezing van Vaatchirurg Jacques Oskam werkzaam in de Isala Klinieken Zwolle en omstreken.

De gevolgen van vaatproblematiek (vooral bij diabetespatienten maar ook bij andere aandoeningen waarvan de gevolgen van een zekere leefstijl de oorsprong hebben) zijn daarbij vaak voor een leek onzichtbaar aan de voet. De pedicure heeft hierin een belangrijke taak om deze kenmerken tijdig op te sporen door deze te herkennen en uit te vragen en daarop actie te nemen dmv een doorverwijzing naar de huisarts of podotherapeut.

Wanneer je hartproblemen hebt gehad of andere vaatproblematiek dan denk je vaak niet direct aan je voeten. Bij diabetes is dat niet anders. Vaak wordt het belang van oogcontrole en nierfunctie als belangrijker ervaren. Maar er is geen belang in prioriteit wanneer je gewoon 'gezond' wil zijn. Je voeten delen ook mee in dit belang.

 

Neem daarom je verantwoordelijkheid voor je hele lichaam – dus ook je voeten.

 

 

Wist je dit? Wanneer je 's nachts wakker wordt van pijn in de voorvoet (dus niet de kuiten) dat dit een signaal is voor ernstig ischaemie (zuurstof tekort in weefsel en cel)? Dit wordt rustpijn genoemd en is een alarmerend signaal dat er actie ondernomen moet worden.

 

Daarom mijn missie:

 

 

Begin vanaf vandaag met de dagelijkse verzorging van je voeten. Onderhoud deze met een goede crème en knip de teennagels kort of laat deze door de pedicure onderhouden. Hoeft niet iedere zes tot acht weken. Eén tot twee maal per jaar is voldoende wanneer er geen klachten zijn. Preventie daar draait het om. Leer dit vooral je kinderen: zodat deze voetverzorging de normaalste zaak van de wereld vinden.

Maak je voeten zichtbaar – deze kunnen je veel vertellen hoe jij in het leven staat.

 

 

okt 11, 2019 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Waarom zou je in hemelsnaam je voeten willen verzorgen?
Design by JDezign