VoetenCoach & Pubers

Hormonale veranderingen, stress en vergeten voethygiene

Het leven van pubers staat veelal in het teken van rond gierende hormonen – maar het is niet zozeer de hormoonverandering die voetproblemen veroorzaken bij de jeugd. Al heeft het wel zijn uitwerking op de vethuishouding van de huid. Vaak is de vergeten of niet-noodzakelijke aandacht voor de voeten (ieuw.. voeten.. vies!) de reden van voetklachten waar de jeugd tegenaan loopt.

De verandering in de zweetproductie zorgt er voor dat de apocriene klieren gaan werken die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur in de oksels en schaamstreek. Ook transpiratie –  het overmatig zweten –  en stress hebben een groot aandeel in dit geheel; verminderde aandacht voor de persoonlijke (voet)hygiene maken het plaatje kloppend.

Ingroeien van teennagels
Ingroeiende teennagels of gescheurde nagels gaan veelal gepaard met verkeerd schoeisel. Te losse of te strakke schoenen zorgen ervoor dat de teennagel bij het lopen en/of rennen op het nagelbed slaan wat een schimmelnagel in de hand kan gaan werken en slecht venitlerende schoenen, sokken die meerdere dagen worden aangetrokken of zeepresten die na het douchen niet wordt weggespoeld zorgen ervoor dat de voethuid zwaar te lijden heeft.

Veruit op één staat voetschimmel (zwemmerseczeem). Ook niet goed afdrogen en openbare doucheruimtes zorgen ervoor dat de schimmel – die het best gedijt in een donkere, vochtige ruimte met huidschilfers als voedselbron – zijn gang kan gaan. Verweekte witte of rode jeukende huid tussen de tenen is het gevolg. 

Raadzaam is om daarvoor Voetcare boorzuurschilfers of Peclavus huidpoeder te gebruiken, welk te koop is in de praktijk. HFL Dermodry is een kuur die kan worden ingezet om de apocriene klieren te laten slinken waardoor transpiratie afneemt. Ook het beperken van zeep of helemaal te stoppen met het gebruik van zeep zal de huid weer in kracht doen toenemen waardoor het afweersysteem beter zijn werk kan doen.

Wanneer de huid sterk genoeg is door de juiste pH-waarde van +/- 5,5 – zal de schimmel weinig kans tot ontstaan hebben, helaas is door overmatig gebruik van zeep, slecht afspoelen en een verweekte huid door overmatige zweetvoeten de kans zeer reëel dat vele pubers met slecht verzorgde voeten rondlopen.


Als pedicure en zeker als voetencoach kunnen pubers terecht bij mij voor vragen en behandelingen aangaande hun voeten. Voetproblemen laten pubers vaak op hun beloop. Het knippen van de teennagels is dan ook raadzaam om dit door mij als proffesional te laten doen.

Maken van een afspraak: app of bel 06 14 98 98 15

apr 28, 2019 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor VoetenCoach & Pubers
Design by JDezign