Kwetsbare voetbalvoet

Verhoog je winkansen met geoptimaliseerde voeten

Veel (jonge) voetballers willen voetballen met net zo'n voetbalschoen als hun voetbalicoon. Sportwinkels springen hierop in en bieden voetbalschoenen aan die aan de buitenkant er net zo uit zien als de sportschoen van hun favoriete voetballer.

Helaas is de werkelijkheid zo dat dit vaak een uitgeklede versie is van de professionele schoen. Er zijn concessies gedaan aan materiaal en de toegepaste technieken. Dat gaat ten koste van kwaliteit en daardoor ontstaan er sneller blessures bij de amateur-voetballer. Tevens is het ook zo dat niet iedere type schoen – hoe goed die ook is – geschikt is voor iedere voet. Maatwerk is de oplossing. Voor profvoetballers is dat mogelijk, voor de amateur-voetballer is dat een dure aangelegenheid. Wel is het mogelijk om de meest geschikte schoen uit te kiezen om deze daarna – indien nodig aan te laten passen door een podotherapeut.
 
Balcontact en risico op trauma-nagels
Het liefst spelen voetballers in een nauwe schoen omdat dit een beter gevoel geeft met de bal. En dat is begrijpelijk. Voetbalschoenen die de voeten goed omsluiten heeft ook de voorkeur om de kans op blaren te laten verkleinen. #WandelWol kan in geval van drukpunten of blaarvorming uitkomst bieden.
Maar een te strakke schoen geeft geen bescherming aan de teennagels en dat vergroot de kans op het loslaten van de nagels, ingroeiing, nagelwal irritaties en schimmelnagels en huid-gerelateerde klachten. Een probleem die veelvuldig voorkomt bij amateur- en profvoetballers.

Pedicure van Spijker gaat samen met jou op zoek naar de oplossing wanneer blijkt dat er teennagel problemen ontstaan door de voetbalschoen. Neem daarom je sportschoenen mee bij je afspraak. Een voetencheck is altijd gratis! Blessures komen in het algemeen vaker voor bij amateur-voetballers dan bij profs. Dat heeft vooral te maken met het feit dat profvoetballers hun lichaam beter kennen en over een betere techniek en materialen beschikken. Anderzijds hebben de blessures die de profs oplopen vaak een grotere impact vanwege de grote loopsnelheid.
 
Voetbalschoenen aanpassen aan de ondergrond
Voetbal je buiten of in de zaal? Kunstgras of natuurlijk gras? Dat maakt een groot verschil en je schoenen hierop aanpassen verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Speel je in de zaal dan is er door stroevere ondergrond meer warmteontwikkeling en meer kans op blaren. De zool van een zaalvoetbal-schoen bestaat om die reden daarom uit meegevend rubber, is dikker en met meer veerkracht dan de buitenschoen. Impact en wrijving nemen daardoor af. Bij de zaalschoen ligt de nadruk op een strakkere aansluiting op de middenvoet. Door een bredere hak wordt het zwikken geminimaliseerd en het bovenwerk is iets flexibeler voor een beter balcontact.
 
Noppen
Buiten zijn juist de noppen van belang bij de ondergrond. Deze geven een versnelde reactie met meer wrijving en daardoor kans op blaren. #WandelWol antidruk-wol is hier uitermate geschikt voor om toe te passen wanneer de noppen pijnlijke drukplekken veroorzaken. Te lange noppen op zachte ondergrond geven kans op knie-blessures, te lange noppen op harde ondergrond bieden weinig stabiliteit met kans op enkelverstuikingen. Korte noppen op een glad veld geeft kans op wegglijden met spier- en peesblessures als gevolg.
 
Kunstgras
Op kunstgras voetballen worden je voeten sneller warm dan op natuurgras en kunnen de noppen vast komen te zitten. Daarom voor kunstgras een schoen met korte noppen en een vaste noppenzool. Door de bredere leest en bredere noppen kunnen er eerder drukpunten aan de voet veroorzaakt worden.
Naast de voetbalschoen is de voetbalsok ook waard om daar aandacht aan te besteden. Veel sokken zijn glad en hoe gladder de sok des te meer kans op wrijving = blaren. Was daarom je sokken eerst een aantal keren zodat deze stroever worden.
 
Maak van je voeten de winnaars!
Zijn schoenen en sokken optimaal aangepast aan je voeten dan rest het verbeteren van spel- en looptechnieken door het vakkundig begeleiden door de trainer en sportfysio en het uitbreiden van specialistische voetzorg door Sport en Medisch pedicure Nanda van Spijker.
 
Gratis Voetencheck
Dit kan door je team te laten deelnemen aan een gratis voetencheck door Pedicure Nanda van Spijker!
Een pedicurebezoek aan het begin van het voetbalseizoen waarbij je voeten en je schoenen zijn gecheckt – en daar een advies over uitgebracht is en dat dat advies dan ook daadwerkelijk is opgevolgd – levert echt een waardevolle bijdrage aan de voetgezondheid van jou en je teamgenoten waardoor sportprestaties verhogen.
Meer informatie over het checken van je sportvoeten of je team een voetencheck aan te bieden bij je sportclub? Bel 06 14 98 98 15.
okt 15, 2018 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Kwetsbare voetbalvoet
Design by JDezign