Beestjes of paddestoelen tussen de tenen?

Erytrasma: bacteriele infectie tussen de tenen

Aan voetschimmel wordt vaak het eerste gedacht wanneer je tussen de tenen (meestal de 4e en 5e teen) jeuk en schilfering ontdekt. Huidinfecties tussen de tenen worden veroorzaakt door schimmels, gisten en minder frequent door bacteriën.

Uiterlijke kenmerken
De huidinfectie veroorzaakt door de erythrasma-bacterie (gaat vaak samen met andere op de huid voorkomende bacterien, schimmels en gisten) lijkt veel op een huidschimmel.
Uiterlijke kenmerken: witte schilferige aanslag tussen de tenen, verweking, roodheid met kloven, soms groene waas (pseudomas-bacterie), jeuk met soms pijn. Behandelen is noodzakelijk.

De infectie lijkt zich manifesteren wanneer de omstandigheden zich daarvoor lenen: overmatig transpirerende voeten, overgewicht, leeftijd, slechte voet-hygiene, diabetes. Ook onder de oksels en in de liezen zie je deze huidinfectie, maar dan als scherp begrensde vlekken die geleidelijk groter worden. Eerst rood en glad – later wordt dit bruin met schilfering. Zonder behandeling kan dit tot een chronische aandoening leiden.

Met een in mijn praktijk aanwezige Woodlamp kan de vermoedelijke bacterie gelokaliseerd worden tijdens de pedicure-behandeling. Huisarts dient te worden bezocht om te bevestigen.

Behandeling
Behandelen van de infectie: goede voethygiene door de voeten dagelijks te spoelen met water en regelmatig te wassen met een anti-bacteriele shampoo tot de klacht is verdwenen. Dagelijks je voeten verzorgen met een goede voetcreme of -olie voorkomt herhaling wat op de loer ligt wanneer hier niets aan wordt gedaan.
Mijn praktijk verkoopt ook voetzorg-middelen die bijvoorbeeld zweetvoeten aanpakt. Meer informatie: www.blijevoetenwinkel.nl

feb 6, 2019 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beestjes of paddestoelen tussen de tenen?
Design by JDezign